El procés de gestació no ha estat de caràcter mercantil, ja que la mare gestant únicament ha percebut una compensació econòmica per les molèsties i despeses mèdiques ocasionats, però no per lucrar-se o obtenir un benefici econòmic.
L'agència espanyola va obrir oficina a Grècia el novembre del 2014 després que el Govern grec ampliés a tots els ciutadans comunitaris de la Unió Europea (UE) la llei que permet la maternitat subrogada i que des del 2002 només era aplicable als ciutadans nacionals grecs.
En aquest moment estan en curs 26 processos més a través de l'esmentada companyia, havent estat aquest cas el primer que es va tramitar i que confirma el camí de tots els altres.
Així, des de finals del 2014 i el 2015 Grècia s'ha convertit en el país de referència en els processos de maternitat subrogada dins de la UE.
Menys tràmits
Els tribunals d'aquest país atorguen una sentència judicial, equiparable a les expedides en els processos de gestació subrogada als Estats Units, però sense necessitat del procediment 'exequatur' per a la seva inscripció en el Registre Civil, el que simplifica el tràmit posterior d'inscripció del nen nascut.
Així, Grècia es podria convertir en destí per a parelles o dones solteres que apostin per aquesta opció, ja que als Estats Units el cost és superior (gairebé el doble) i a Mèxic, Rússia o Ucraïna, on la gestació subrogada també està legalitzada, no s'atorga sentència sinó una partida de naixement.
Per al president de Subrogalia, Dídac Sánchez, "amb aquesta sentència els espanyols que optin per la gestació subrogada ja tenen la via legal dins de la UE, el que simplificarà enormement la inscripció dels fills en el Registre Civil espanyol i reduirà els costos indirectes en la tramitació".
Fuente: Aldia.cat